Project

General

Profile

no Sim found in Replicant 6.0 on S3 I9305

Added by Philippe Renauldon 6 months ago

Good afternoon,
I have just bought a second hand S3 4G to put replicant on it. The installation process worked perfect. Gpg check sha check Heimdall install img on Sd card etc.. everything worked fine.
BUT when i put the phone on it says "no SIM" inserted.
Do you have any suggestion ?

P.S. i have no idea if the phone was simlocked or not before the installation.
Does that matters ?

I have read the threads about the files authirisation.
Is it the good access configuration i have here :
1|root@i9305:/ # ls l
total 2160
drwxr-xr-x 35 root root 0 2011-12-31 14:08 acct
drwxrwx--
5 system cache 4096 2018-06-09 19:15 cache
lrwxrwxrwx 1 root root 13 1969-12-31 13:00 charger > /sbin/healthd
dr-x-----
2 root root 0 2011-12-31 14:08 config
lrwxrwxrwx 1 root root 17 2011-12-31 14:08 d > /sys/kernel/debug
drwxrwx--x 28 system system 4096 2018-06-09 19:12 data
-rw-r--r-
1 root root 588 1969-12-31 13:00 default.prop
drwxr-xr-x 16 root root 3640 2011-12-31 14:08 dev
drwxrwx--x 10 radio system 4096 2012-01-02 13:15 efs
lrwxrwxrwx 1 root root 11 2011-12-31 14:08 etc > /system/etc
lrwxrwxrwx 1 root root 4 2011-12-31 14:08 factory -> /efs
-rw-r--r-
1 root root 18982 1969-12-31 13:00 file_contexts
drwxr-xr-x 3 root root 16384 1969-12-31 13:00 firmware
rw-r---- 1 root root 1575 1969-12-31 13:00 fstab.smdk4x12
rwxr-x-- 1 root root 709684 1969-12-31 13:00 init
rwxr-x-- 1 root root 10443 1969-12-31 13:00 init.cm.rc
rwxr-x-- 1 root root 983 1969-12-31 13:00 init.environ.rc
rwxr-x-- 1 root root 27498 1969-12-31 13:00 init.rc
rwxr-x-- 1 root root 87 1969-12-31 13:00 init.recovery.smdk4x12.rc
rwxr-x-- 1 root root 19400 1969-12-31 13:00 init.smdk4x12.rc
rwxr-x-- 1 root root 4758 1969-12-31 13:00 init.smdk4x12.usb.rc
rwxr-x-- 1 root root 5722 1969-12-31 13:00 init.target.rc
rwxr-x-- 1 root root 2091 1969-12-31 13:00 init.trace.rc
rwxr-x-- 1 root root 9283 1969-12-31 13:00 init.usb.configfs.rc
rwxr-x-- 1 root root 5339 1969-12-31 13:00 init.usb.rc
rwxr-x-- 1 root root 342 1969-12-31 13:00 init.zygote32.rc
drwxr-xr-x 9 root system 200 2011-12-31 14:08 mnt
drwxr-xr-x 2 root root 0 1969-12-31 13:00 oem
drwxr-xr-x 2 root root 0 2011-12-31 14:08 preload
dr-xr-xr-x 168 root root 0 1969-12-31 13:00 proc
rw-r--r- 1 root root 3534 1969-12-31 13:00 property_contexts
drwxr-xr-x 3 root root 0 1969-12-31 13:00 res
drwx------ 2 root root 0 2017-12-10 07:32 root
drwxr-x--- 2 root root 0 1969-12-31 13:00 sbin
lrwxrwxrwx 1 root root 21 2011-12-31 14:08 sdcard > /storage/self/primary
-rw-r--r-
1 root root 968 1969-12-31 13:00 seapp_contexts
rw-r--r- 1 root root 74 1969-12-31 13:00 selinux_version
rw-r--r- 1 root root 156231 1969-12-31 13:00 sepolicy
rw-r--r- 1 root root 11132 1969-12-31 13:00 service_contexts
drwxr-xr-x 5 root root 100 2011-12-31 14:08 storage
drwxr-xr-x 12 root root 0 2011-12-31 14:08 sys
drwxr-xr-x 16 root root 4096 2011-12-31 13:14 system
drwxrwxr-x 9 system system 4096 2012-01-02 13:15 tombstones
rw-r--r- 1 root root 4592 1969-12-31 13:00 ueventd.rc
rw-r--r- 1 root root 2719 1969-12-31 13:00 ueventd.smdk4x12.rc
lrwxrwxrwx 1 root root 14 2011-12-31 14:08 vendor -> /system/vendor


Replies (10)

RE: no Sim found in Replicant 6.0 on S3 I9305 - Added by Philippe Renauldon 6 months ago

I have been at a shop to day and the guy said my replicant did not have the EFS file with imei number : this is why the sim did not work.
He reflashed android 4.4.4
Now i have to learn... a lot. and i will try a new replicant installation ones i will be confident.

RE: no Sim found in Replicant 6.0 on S3 I9305 - Added by Julien Nguyen Louvat 6 months ago

Hello Philippe,

It seems from the online documentation that the S3 4G (i9305) is not maintained whereas the S3 3G (i9300) is. The status table shows that i9305 is unfinished and that its telephony is missing. It might be worth taking a look at this documentation and eventually try something else with the i9300 if you wish.
Anyway, missing SIM cards are a recurring issue on other devices as well and there are a number of potential fixes to try that you will be able to find on this forum.

Best regards,
Julien

RE: no Sim found in Replicant 6.0 on S3 I9305 - Added by robin p 6 months ago

Julien Nguyen Louvat wrote:

Anyway, missing SIM cards are a recurring issue on other devices as well and there are a number of potential fixes to try that you will be able to find on this forum.

I've had a look around the forum but not got anywhere useful. Would you be able to point to a post or two that could help with this?

cheers

RE: no Sim found in Replicant 6.0 on S3 I9305 - Added by Joonas Kylmälä 6 months ago

Hi the i9305 doesn't have support for the modem yet, so "no sim found" is just because the support is missing. If you want to help with the development there is infomation at https://redmine.replicant.us/projects/replicant/wiki/QMI-RIL and also forkbomb (on IRC) will be looking into supporting the modem with mainline kernel. I got the mainline kernel booting with AOSP master but it will be still a long way until all bells and whistles work.

RE: no Sim found in Replicant 6.0 on S3 I9305 - Added by robin p 6 months ago

Joonas Kylmälä wrote:

Hi the i9305 doesn't have support for the modem yet, so "no sim found" is just because the support is missing.

ah, i should have been more clear: my problem is with the i9300 not detecting the SIM, as detailed in several bugs on the tracker. i didn't realise the i9305 was failing for different reasons.

RE: no Sim found in Replicant 6.0 on S3 I9305 - Added by Philippe Renauldon 6 months ago

Hi Joonas,
Thank you for the information, I already had read the sentence "read the fucking manual" but not the manual... :)
Your proposal to help for programming is very touching but i won't.
I begun with linux only 4 years ago because my laptop was alive and still is whereas my van broke down and i had no chance to go wanking on the beach anymore (it still cost me a lot to understand lines of C/bash scripts).
At Robin I have found this thing
http://www.x-drivers.com/catalog/flash/mobile_phones/companies/qualcomm/models/qpst/12051
On the forums they say you can save the EFS partition with it and then reload it on the phone with Heimdall to fix some "no sim card problem" (unfortunatley for me i do not have any computer working on windows).
Maybe it would work for you... and maybe for the I9305 as well...

Joonas Thank you for taking the time to reply and for all the big works !!

RE: no Sim found in Replicant 6.0 on S3 I9305 - Added by Philippe Renauldon 6 months ago

Philippe Renauldon wrote:

Hi Joonas,
Thank you for the information, I already had read the sentence "read the fucking manual" but not the manual... :)
Your proposal to help for programming is very touching but i won't.
I begun with linux only 4 years ago because my laptop was alive -and still is - whereas my van broke down and i had no chance to go wanking on the beach anymore (it still cost me a lot to understand lines of C/bash scripts).
At Robin I have found this thing
http://www.x-drivers.com/catalog/flash/mobile_phones/companies/qualcomm/models/qpst/12051
On the forums they say you can save the EFS partition with it and then reload it on the phone with Heimdall to fix some "no sim card problem" (unfortunatley for me i do not have any computer working on windows).
Maybe it would work for you... and maybe for the I9305 as well...

Joonas Thank you for taking the time to reply and for all the big works !!

RE: no Sim found in Replicant 6.0 on S3 I9305 - Added by robin p 6 months ago

Philippe Renauldon wrote:

i had no chance to go wanking on the beach anymore (it still cost me a lot to understand lines of C/bash scripts).

err, is this what you meant to say?

perhaps an edit is necessary.

RE: no Sim found in Replicant 6.0 on S3 I9305 - Added by Fil Lupin 6 months ago

Philippe Renauldon wrote:

On the forums they say you can save the EFS partition with it and then reload it on the phone with Heimdall to fix some "no sim card problem" (unfortunatley for me i do not have any computer working on windows).

Hi Philippe,
I understand you are stuck because you have only a GNU/Linux computer.
You can use Heimdall with GNU/Linux so having no computer working on windows should not be an issue (see https://packages.debian.org/sid/heimdall-flash for example).
Hope this will help.

    (1-10/10)